Aniden bastıran bir endişe nöbeti denilebilir; Kalbin beklenmedik bir zamanda hızla çarpmaya başlaması, nefes almayı engellemesine panik atak denir. Kısa bir süre için vücut her şeyi zirveye çıkarır ve yavaş yavaş normale döner. Bu süre içinde panik atak geçiren kişi çok çeşitli duygular yaşar, ölümle yüzyüze olduğunu düşünür, bu panik atağın uzun sürmesne yol açabilir.
Panik atak yaşam tarzının tamamen değişmesine neden olur. Sıklıkla panik atak geçiren kişilerde zamanla evden çıkma fobisi ortaya çıkar. Çünkü Otobüs, metro, alışveriş merkezleri gibi alabalık mekanlar onlar için korkutucu hale gelir ve her an panik atak geçirme korkusu kendini gösterir. Evde kalmak güvende hissettirir, yanlarında daima birilerini isterler.
Panik Atağın Belirtileri Nelerdir?
– Kalp çarpıntıları
– Nefessiz kalma
– Uyuşma, karıncalanma
– Titreme
– Terleme
– Panik atak geçirilen esnadaciddi bir hastalık geçiriyor olma kaygısı
Panik Atak Anında Kişi Nasıl Davranmalıdır?
Panik atak kişileri olduğundan farklı bir ruh haline büründürür. Vücutlarında olan en ufak bir şeyin onların felaketi olacağına inanır ve bu korkuya tamamen teslim olurlar. Mesela kalpteki küçük bir sızı biraz sonra onun ölüm sebebi olacaktır, çünkü buna inanmıştır. Bu durumda kişinin kendini bu korkuya teslim etmemeye çalışması gerekir. Dikkatini farklı bir noktaya vermelidir.
Panik atak anında kişi ne ile ilgileniyorsa ona devam etmeli, bir nevi panik atağı görmezden gelmelidir.
Panik atağın kısa süren bir şey olduğunun bilincine varmak panik atağın daha kolay atlatılmasına yardımcı olur. Aslında panik atak korkudan korkmaktır, bunun birazdan biteceğinin bilinmesi kolaylık sağlar.
Panik atak anında panik atak geçiren kişilerin üzerine gidilmemelidir. Bir hasta titizliği ile yaklaşılması panik atak geçiren kişideki korkuyu maksimum seviyeye çıkarabilir. Panik atak geçiren kişinin o anda etrafında bulunan herkesten daha fazla dehşete kaıldığı unutulmamalıdır.