Vücudun değişik yerlerine şekiller ve desenler yaptırmak bütün tarih boyunca görülen bir süsleme çeşidi olmuş. M.Ö 2000 ‘de bile kullanıldığı bulunan mumyalardan anlaşılıyor. Hint, Japon, Kızılderili ve Afrika kabileleri kültürlerinde çok sık rastlanılan dövme yaptırmak, günümüz toplumlarında biraz isyan, biraz kendini ifade etme biçimi, biraz da dikkat çekme amaçlı kullanılıyor.
Özellikle 20. yüzyıl başlarında denizciler arasında çok moda olan dövmeler, romantik duyguları, yurtseverliği ya da dindarlığı ifade etmek için şekillendirilmiş. Hastalıklara ve büyüye karşı yapıldığı gibi bireyin toplumdaki yerini de ifade edebilirmiş. Örneğin Romalıların kölelerine dövme yaptırdığı biliniyor.
Dövmede Ebru Farkı
Bir tür sivri uçlu kemik ile, kemik, boynuz ya da çelik uçlu iğnenin deriye hafifçe batırılması ve açılan deliklere boya doldurulması esasına dayanan dövme günümüzde daha hijyenik şartlarda yapılıyor. Çünkü AIDS gibi hastalıklar bu yolla bulaşabiliyor. Ayrıca artık zararsız boyalar kullanılıyor. Dövme desenlerini neredeyse grafiti (duvar boyama) derecesine çıkaran ustalara sık sık rastlıyoruz.
kola dövmeVücudu bir tuvale dönüştürebilen bu sanatçılar şimdi bizim toplumumuzda çok sevilen ebru sanatını da kullanabilecekler. Su üzerine özel boyalar kullanılarak yapılan ebru sanatının motifleri artık dövmeye uygulanabiliyor. Klasik bir ebru deseni olan kıvrımlı kırmızı karanfili örneğin omzunuzda artık rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Moda dövme desenlerini de çeşitlendiriyor.