Türkiye’de yaşayan birçok insan fazla kilolarından şikayetçi olmaktadır. Fazla kilolarından kurtulmak isteyen kişilerin tercih ettiği ilk şey tabi ki de bir diyet programı uygulamaktır. Fakat kişiler kendilerine uygun diyet programını seçerken bir hayli zorlanmaktalar. Kişiler çoğu zaman uygulamaları gereken diyet programını doğru şekilde seçemezken, bunun yanı sıra seçtikleri diyet programlarını da düzgün şekilde uygulayamamaktadırlar. Bu da kişilerin uyguladıkları diyet sonrasında istedikleri sonuçlara ulaşamamalarını sağlamaktadır. Burada en önemli nokta size en uygun olan diyet programının hangisi olduğudur. Bu konuda zorlanan kişiler için alternatif olabilecek diyet programlarından bir tanesi de Atkins Diyeti’dir.
Atkins Diyeti Nedir?
Atkins Diyeti kısa sürede fazla kilo vermenize fayda sağlayan, düşük karbonhidratlı bir beslenmeyi gerektiren bir diyet programıdır. Bu diyeti uygulayanların amacı protein ve yağ tüketimini normal oranda yapıp karbonhidrat tüketimini minimuma indirmektir. Bu şekilde fazla kilolarından kurtulmayı amaçlamaktadırlar. Bu Atkins Diyeti 1972 yılında, bu konu üzerine çalışmalar yapmış olan Dr. Robert Atkins tarafından oluşturulmuştur.
Atkins Diyetinin Yapılışı
Atkins Diyeti temel olarak 4 farklı aşamadan oluşan bir diyet programını içermektedir. Başarıya ulaşılması için bu dört aşamanın da doğru bir şekilde uygulanması şarttır.
1. Aşama: Bu aşamanın ismi indüksiyon aşamasıdır. İndüksiyon aşamasında diyete başlanılan ilk iki hafta boyunca düşük karbonhidratlı bir beslenme anlayışı benimsenir. Bunun yanı sıra yeşil sebzelerin tüketilmesi ve protein ve yağ açısından yüksek değere sahip yiyeceklerle beslenilmesi gerekmektedir. Bu indiksüyon aşamasıyla birlikte kişide kilo kaybı görülmeye başlanmaktadır.
2. Aşama: Birinci aşama tamamlandıktan hemen sonra ikinci aşamaya geçilmektedir. Bu aşamanın adı ise dengeleme aşamasıdır. Bu aşamada ilk aşamanın aksine bol miktarda kuruyemiş, düşük karbonhidratlı ve besin değeri yüksek olan sebzeler ile birlikte şeker oranı düşük olan meyvelerin tüketilmesi gerekmektedir.
3. Aşama: Üçüncü aşamanın ismi ayarlama aşaması olarak geçmektedir. Bu aşamanın amacı, kişinin hedeflediği kiloya yaklaştığı takdirde diyetine biraz daha karbonhidrat eklemesine dayanmaktadır. Bu aşamada ilk iki aşamaya göre karbonhidrat alımınız biraz artırılabilir.
4. Aşama: Dördüncü ve son aşama olan bu aşamanın ismi bakım aşamasıdır. Bu aşama, hedeflenen kilonun altına düşüldükten sonra normal şekilde sağlıklı karbonhidratlar ile beslenilmesini amaçlayan bir aşamadır. Kaybedilen kiloların geri alınmaması amaçlanmaktadır.
Atkins Diyeti’nde Tüketilebilecek Besinler
Bu diyette tüketilmesi gereken en önemli besinlerden bir tanesi yüksek protein içeriğine sahip olan kırmızı et, tavuk ve balık ürünleridir. Bunun yanı sıra hayvansal gıdaların arasında yer alan yumurta da son derece önemli ve her gün tüketilmesi gereken bir üründür. Düşük karbonhidrat oranına sahip sebzeler ile süt ve süt ürünlerini içeren yiyeceklerin tüketilmesi de son derece önem taşımaktadır. Ayrıca yemeklerde mutlaka sağlıklı yağlar arasında yer alan doğal tereyağı ve sızma zeytinyağı gibi yağlar tercih edilmelidir.