Anestezi bölüm nedir sorusuna şu şekilde cevaplandıra biliriz ki bir önlisans programıdır. Bu bölümün amacı anestezinin gerekebileceği işler için başarılı bir şekilde uygulanabilecek kişileri yetiştirerek sağlık sektörüne katkıda bulunmak. Anestezi bölümünü tercih edecek öğrencilerin sahip olması gereken kriterler sorumluk sahibi, disiplinli, soğukkanlı ve sağlık sektörüne karşı ilgi duymaları gerekmektedir. Anestezi bölümü iki yıllık eğitim vermektedir. Anestezi bölümüne alım sadece TYT puanı ile gerçekleşmektedir. Anestezi bölümü öğrencileri iki yıllık eğitim süreci boyunca anestezi üzerine ve temel tıp bilimi üzerine derslere katılmaktadırlar.
Anestezi bölümü dersleri nelerdir?
Anestezi bölümü dersleri nelerdir diye soracak olursak dört dönemlik eğitim süreci boyunca alacak derslerin listesi aşağıdaki gibidir,
- Sistem hastalıkları
- Temel anestezi
- Para enteral beslenme
- Cerrahi hastalıklar ve cerrahi işlemler
- Enfeksiyon kontrol ve sterilizasyon esasları
- Beslenme ilkeleri, enteral Beslenme
- Biyomedikal teknolojisi
- Klinik anestezi
- Enfeksiyon hastalıkları
- İleri yaşam desteği uygulamaları
Bu dersleri iki yıl boyunca başarı bir şekilde bitirdikten sonra sonra “Anestezi Önlisans Diplomasını” elde edebilirsiniz.
Anestezi öğrencilerin DGS Sınavıyla bir çok dört yıllık lisans bölümleri okuyabilirler. Bu bölümlerin sıralanışı aşağıdaki gibidir,
- Hemşirelik ve sağlık hizmetleri
- Acil yardım ve afet yönetimi
- SağlıYönetimi
- Sosyal hizmet
- Hemşirelik
Anestezi bölümü mezunları ne iş yaparlar?
Anestezi bölümü mezunları ne iş yaparlar sorusuna ele alalım. Anestezi bölümü mezunu kişiler ameliyathane birimlerinde görev alırlar. Bu kişiler ameliyat edilecek olan hastanın hazırlanma ve anestezi uygulama işlemini yapmak başlıca görevleridir. Anestezi ameliyathane birimlerinin bir çok alanı ile ilişkilidir. Bu yüzden ameliyathane birimlerindeki bütün sağlık personelleri ile sağlıklı ilişkiler kurmaları ve uyum içinde olmaları gerekmektedir. Anestezi bölümü bütün ameliyat birimleri ile ilişkili olduğu gibi kendi içerisinde de farklı bir bölümdür. Anestezi bölümü mezunu kişilerin çalışmayı seçti başlıca yerler mevcuttur. Bu başlı şeylerden bahsedecek olursak özel hastaneler, eğitim ve araştırma hastaneleri, üniversite hastaneleri, devlet hastaneleri olarak sayabiliriz. Anestezi bölümü mezunlarının iş olanakları bu şekildedir ve atanma süreleri pek de uzun değildir tabii ki de bunu mezun olunan üniversite de etkilemektedir.