Sık sık eklemlerini çıtlatmayı sevenlere söylenen popüler bir olgu, eklemlerinizi tekrar tekrar çıtlatmanın, yıllarca artrite neden olacağıdır. Bu iddianın herhangi bir gerçek veya bilimsel dayanağı var mı? Eklem ve parmak hareketliliğinizi potansiyel olarak riske mi atıyorsunuz?
Parmakları Çıtlatmak Artrite Neden Olur mu?
Kısa, basit cevap ‘hayır’. İddiayı destekleyen hiçbir güncel bilimsel kanıt yoktur. Tam tersine. En son çalışma, 215 kişinin (50 ila 89 yaş arası) el radyografilerini incelemiş ve karşılaştırmıştır. Parmak boğumlarını alışkanlıkla çıtlatanları, çıtlatmayan insanlarla karşılaştırdılar ve bir kişinin parmaklarını ne sıklıkta veya ne kadar süreyle çıtlatmış olursa olsun, çatlamanın el osteoartritine neden olmadığı gerçeği ortaya çıkmıştır.
Eklemleri Çıtlatmanın Riskleri
Ancak bu, eklem çatlamalarının tamamen güvenli olduğu anlamına gelmez. Başka bir araştırma, kronik olarak eklemlerini çıtlatanların ellerinde artirit riskinde artış olmamasına rağmen, düzenli olarak eklemlerini çıtlatan kişilerin, iltihaplanma nedeniyle el ve parmak şişmesi yaşama olasılığının daha yüksek olduğu ve kavrama güçlerinde %25’e varan bir azalma olduğu sonucuna varmıştır.
Artrite Ne Sebep Olur?
Birçok farklı artrit türü vardır, şimdiye kadar 100’den fazla farklı tip tanımlanmıştır. Aralarında en yaygın olanı osteoartrit, basit yaş ve genetikten kaynaklanır. 65 yaş ve üzeri kişilerin ellerinin röntgenini çekerseniz, %70’inde artrit olduğunu görebilirsiniz ve osteoartrit baskın elde daha kötü olma eğilimindedir. Bu %70’lik dilimde çok sayıda mafsallı eklem yapısı olduğu için, yanlışlıkla bunun alışkanlıklarından kaynaklanan bir durum olduğu düşünülmektedir.
Eklem Çıtlaması Sesi Neden Olur?
Sinovyal sıvı (eklemlerde bulunan ve kayganlaştırıcı görevi gören viskoz, Newtonyen olmayan bir sıvı) içinde çözünmüş oksijen, nitrojen ve karbon dioksit bulunur. Ekleme basınç uygulandığında eklem kapsülünün içindeki alan genişler. Bununla birlikte, genişleme, eklemde ne kadar sıvı bulunduğu ile sınırlıdır. Bir noktada basınç çok yükselir ve duyduğunuz çatlama sesi, sinovyal sıvıdan hızla salınan çözünmüş gazlardan gelir.