Göz insanların dünyaya bakışını sağlayan önemli bir organdır. Görme duyusu olarak bilinen göz bazen doğuştan gelen rahatsızlıklar bazen de ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan rahatsızlıklar nedeniyle hastalanabilir. Gözde meydana gelen görme kayıpları ve diğer bazı göz rahatsızlıkları ameliyatla tedavi edilebilir. Göz ameliyatı rahatsızlığın türüne göre yapılır. Katarakt, şaşılık, görme kusurları, kornea nakli, retina dekolmanı, vitreus, glokom gibi göz rahatsızlıkları ameliyat edilerek tedavi edilebilir.
Göz ameliyatı hastalığın türüne göre belirlenir. Her hastalık için yapılacak ameliyat türü ve yöntemi farklı olabilir. Lazer ile ameliyat da son yıllarda en sık başvurulan yöntemlerden birisidir. Özellikle görme kusurlarında, kataraktta ve glokom da lazerle ameliyat yöntemi uygulanır.
Lazer Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Lazer göz ameliyatı kararı doktorun uygun bulması halinde alınacak bir karardır. Özellikle ileri derecede gözlük kullananların tercihi olan lazer ameliyatta gözlükle görüldüğü kadar görme gerçekleştirilir. Yani lazer ameliyat olan kişiler gözlükle nasıl görüyorlarsa ameliyat sonrası o şekilde görmeye başlarlar. Gözlükten kurtulmanın en güvenli yoludur.
Lazer göz ameliyatı olmak için gözlük numarasının 1 yıldır artmıyor olması gerekir. Göz numarası artan bir kişi lazer ameliyatı olursa tekrar gözlük kullanması olasıdır. Ameliyattan sonra miyop olanların gözlüksüz kalma oranı yüzde 90, hipermetropların gözlüksüz kalma oranı ise yüzde 70’dir.
Lazer ameliyatı olan bir kişi ileride ortaya çıkabilecek göz kusurlarında ve hastalıklarında gerek görülürse (örneğin katarakt ameliyatı) yeniden ameliyat olabilir. Lazer ameliyatı olmak ortaya çıkabilecek diğer göz rahatsızlıklarında ameliyat olmaya engel teşkil etmez.
Lazer ameliyatı öncesi kişinin göz yapısı ve numaraları incelenir. Yapılan tetkikler sonucunda uygun olan kişilere lazer göz ameliyatı uygulanır. Lazer ameliyatı çok kolay ve kısa süren bir ameliyattır. Ameliyat yaklaşık 5 ila 10 dakika sürer. Damla anestezi yöntemi ile gerçekleştirilen ameliyat hastaya acı ve ağrı vermez. Lazer ameliyatı kanamalı bir ameliyat değildir. Damarsız bir yapı olan korneaya uygulandığı için ameliyat esnasında kanama olmaz.
Bazı lazer göz ameliyatlarında operasyondan sonraki 6 saat batma, yanma, ağrı, sulanma olabilir. Bu tür sorunların önüne geçmek için kontakt lens kullanılmasına karar verilebilir.