Stres hayatımızın neredeyse her alanında karşılaştığımız bir konudur. İş hayatında, okulda, arkadaş ortamlarında ve bunlar gibi bir çok yerde stres bizimle beraber olmaktadır. Kimi insanı çok kötü etkileyen bu stres aslında her insanda olması gereken bir durumdur. Falat bazı kişilerde stres daha yüksek ve şiddetli reaksiyon göstermektedir. Peki stres tam olarak nedir?
Stres Nedir?
Stres dünya üzerinde bulunan tüm insanların gün içinde maruz kaldığı bir fiziksel veya psikolojik tepkimedir. Gün içerisinde yaşadığımız bir olay esnasında beynimizin kendini korumaya almasıyla oluşan bu stres kişiye farklı şekillerde işaretler gönderir. Aslında stres bir savunma mekanizmasıdır. Gergin bir ortamda bulunduğumuzda veya korunma iç güdümüzün çalışmasına vesile olacağımız bir durum gerçekleştiğinde olağan bir şekilde beyin korunma mekanizmasını devreye sokmaya başlıyor. Tam bu esnada merkezi sinir sistemi endokrin sistemi ile aynı anda çalışarak stresi oluştururlar. Stres hormonları bizlerin strese verdiği tepkilerle alakalıdır. Bunların isimleri adrenalin ve nöradrenalindir. Bunlarla birlikte vücutta biyokimyasal değişimler oluşmakta.
- Kan şekerinin artması.
- Tansiyonun yükselmesi.
- Ateş çarpması dediğimiz ani sıcaklık hissi.
- Diğer oluşan çarpıntılar.
Belirtiler arasındadır. Bunlar atalarımızdan bize gelmiş olan kalıtımsal genetikler olsa dahi asıl olarak atalarımız ile aynı şekilde stres yaşamayız. Bizlerin genelde yaşadığı stresler iş stresi ve okul stresi gibi streslerdir.
Psikolojik Stresle Başa Çıkmak İçin
- Sevdiklerinize açılın veya yaslanın.
- Duygularınız ile yüzleşmeye çalışın.
- Öz bakımınızı her şeyden önde tutun.
- Sabırlı olun ve yavaş yavaş kendinizi iyi etmek için uğraşın.
Duygusal olarak iyi hissettiğiniz şeyleri yapmak veya sevdiğiniz insanların yanında olarak onlardan destek almak stres yönetiminizi yapabilmeniz için çok faydalı olacaktır. Kendini rahat hissedebileceğiniz yerde olmanız içinizi daha çok rahatlatarak güvende olduğunuz duygusunu size verecektir. Kişinin kendi öz iradesi ve kendi yönetimi için yakın çevresinden aldığı destek çok önemlidir. Tabi ki bunların yanında tıbbi destek almakta çok iyi bir yöntemdir. Bilirkişilerden ve alanında uzman olan kişilerden alacağınız destek ve onların sizlere vereceği yol haritası ile stres ile başa çıkmanız daha kolay olacaktır.
Travmatik stres yaşayan kişiler için psikiyatri uzmanları ile düzenlenmiş olan;
- PİY (psikolojik ilk yardım)
- BDT (bilişsel davranışçı terapiler)
- Geliştirilmiş olan tedaviler de bulunur bu tedavilere psikiyatri servislerinde kendiniz veya çevrenizde travmatik stres yaşayan kişiler için kullanabilirsiniz.