Zamak Döküm İşlemi Nedir?

18 Kas

Metallerin kullanımı hazırlanması amacı ile farklı işlemlerden geçmesi gereklidir. Aksesuarların üretilmesi ek parçaların oluşması cihazların görevini yapabilmesi için metal parçalara ihtiyaç duyulur. Zamak alaşımı korozyona karşı yüksek dirençli olması ve dayanıklılığı ile sürekli tercih edilen malzemelerden biri olmuştur. Zamak pres adı da verilen zamak metal enjeksiyon yöntemi ile zamak döküm işlemi yapılır.

Zamak döküm santrifüj ve enjeksiyon yöntemi ile döküme özel makinelerde istenilen şeklin verilmesi ile yapılır. Zamak maddesi fabrikalarda oldukça yüksek bir ısıda yaklaşık olarak 400 derecede sıcaklık verilerek sıvı haline getirilir. Zamak ve likit hâle ne kadar iyi gelirse kalıp ve döküm üretimi de o kadar kolay olur.

Zamak Döküm Nasıl Kullanılır?

Zamak döküm dünya üzerinde en fazla Hindistan’da ve içinde üretiliyor. Zamak dökümün Türkiye’de üretimi de oldukça yaygındır. Alaşımdaki oranına göre zamak 3 zamak 5 ve zamak 7 gibi isimler almıştır.  Zamak kolay kopmayan ve dirençli bir alaşımdır. Esnemeye karşıda dirençlidir.

Darbelere karşı direnç göstermesi ve sağlamlığı ile çok tercih edilen zamak fonksiyonel bir alaşım olduğu için metal sanayisinde de sürekli olarak kullanılır. Ülkemizde ve dünyada çok kullanılan materyaller arasında yer alan zamak alaşımını çinko alüminyum magnezyum ve bakır meydana getirmektedir.

Zamak Dayanıklı mıdır? Nasıl Bir Metaldir?

Zamak genellikle çinkonun kullanılmış olduğu bakır magnezyum ve alüminyum karıştırılan bir metal alaşımıdır. Yakın bir zamanda keşfedilmiş olan zamak metal sanayisinde kullanılan en gözde ürünlerden biri haline gelmiştir.  Kalıp üretimi ve döküm yapan fabrikalarda istenen şekil verilebilen zamak kullanıma hazır hale gelir. Zamak oldukça dirençli uzun ömürlü ve çok yönlü bir alaşımdır.

Sunmuş olduğu özellikler kullanım alanının genişliği uygun fiyatı ve avantajları zamak alaşımının çokça kullanılmasını sağlamıştır. Mukavemet sertlik kolay şekil alımı gibi özelliklerinden dolayı sıklıkla tercih edilir ve muadili yoktur. Ayrıca zamak kromat kaplama elektroliz ve ıslak boya uygulamalarına da elverişlidir. Zamak döküm ile ilgili araştırma yapmak ve detaylı bilgi sahibi olmak için https://www.berkzamakdokum.com/  sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir